tisdag 9 november 2010

Internets läsbarhet

I en artikel i GP den 30 oktober anmäler Håkan Lindgren en bok av Nicholas Carr "The shallows - What the internet is doing to our brain". En slutsats är att Internet får oss att läsa sämre. Vårt djupläsande av en text störs av hyperlänkar som brukar tryffera internet-texter. Därmed läser vi på ett ytligare sätt på nätet. "Nätläsnig stressar medvetandet".
Jag är benägen att hålla med. Det är en bedrift att ta sig igenom en text utan att förledas att klicka på en länk som i sin tur leder till en text med länkar som i sin tur...och plötsligt är jag någon helt annanstans. Det blir fragmentariserat och jag har inte utrymmet att tugga på meningar och fundera på vad jag tycker, utan jag blir fort trött och tycker att tiden har gått åt till att flacka runt. Inte försjunka som är så välgörande.

3 kommentarer:

  1. Jag håller så med dig! Kanske för att jag just idag är på mitt mesta "anti"internethumör :-) I vilket fall så är det som att läsa en tidning där man hela tiden hänvisas till nya sidor där man i sin tur hänvisas till en annan tidning osv. Jag tror helt enkelt att man får bestämma sig för vad man vill ta emot just nu och spara resten till senare. Om man då inte hittar det där som man ville läsa så får man ta den smällen.

    SvaraRadera
  2. Tack för ett intressant inlägg! Jag håller med om att Internet resp böcker/tidningar/tidskrifter är bra till olika saker.

    Kanske kan man hävda att Internet är bra till att söka efter sådant man letar efter, medan böcker är bra när man vill fördjupa sig och lära nytt: finna frågor och svar på saker som man inte ens visste att man ville veta.

    Vänliga hälsningar
    Charlotta

    SvaraRadera
  3. Jag örkade inte med att läsa mer än första raden, men jag håller inte med!

    SvaraRadera